fbpx

5 – Vanor o Vanor

Har jag och du några vanor? När gjorde jag egentligen på ett nytt sätt senast? Har jag tankevanor? När tänkte jag på ett nytt sätt senast? När kände jag på ett nytt sätt senast?

Hmm, ja om jag ska självreflektera så … sover jag ganska oroligt många nätter och vaknar av att jag drömt om någon form av katastrof, jag känner ofta någon form av skuld som är väldigt diffus.

Sedan väljer jag ofta att gå ut och springa, motiverad mer av att undvika att bli sjuk än att leva hälsosamt.

Jag går sedan upp samma tid på morgonen och gör blåbärs-smoothie, kaffe och ägg, jag läser sedan någon bok som handlar om personlig utveckling.

Ju mer jag reflekterar desto mer märker jag att jag har massor av tanke och känslovanor, jag väljer och värderar på liknande sätt som jag gjorde igår och för ett år sedan, men hur är dessa vanor konstruerade? Hur upptäcker jag och blir medveten om dem?

Jag tänker att det är som, jag skrev i det förra blogginlägget, att vi har som en egen karta av verkligheten, ett navigationsverktyg fyllt med tanke och känslovanor som jag format under mitt liv.

En vanlig verklig karta har ett antal fördefinierade symboler som gör det enkelt att navigera på den plats som kartan symboliserar, symboler som exempelvis …

… men vilka olika symboler finns för att förstå och tolka min inre karta av verkligheten?

… och om jag väl lyckas förstå och tolka min karta, tänk om den är konstruerad när jag var 4 år och behöver uppdatering, hur gör jag då? (Mer om detta i kommande blogginlägg)

Hur kan jag förstå min karta?

Jag tänker under en period framöver beskriva i kommande blogginlägg, några av de olika symboler och komponenter som vi inom Neurosemantiken använder för att förstå, tolka och reflektera kring vårt inre system, vår personliga karta av verkligheten.

Jag börjar i detta inlägg med en översikt över några av de olika symbolerna och komponenterna som din och min karta innehåller:

Familjekartläggning(Virginia Satir), släkthistoria, kommunikationshistoria, inlärningshistorik

Regler, vilka olika borden och måsten har du fått med dig från ditt släktträd och din kultur?

Förebilder & Föräldrar, dina viktiga förebilder som visat dig sätt att klara av livet

Värderingar, saker som du kommit fram till är viktigt i ditt liv

Minnen, egna erfarenheter som du varit med om och tolkat på olika sätt

Beslut, olika typer av beslut som du tagit i ditt liv baserat på dina tolkningar där och då

Övertygelser, saker som du trott på och som du också förstärkt tills det inte längre bara är en tro utan en förvissning

Tankestilar, de olika sätt som du sorterar tankar, känslor, hur du väljer och hur du upplever och värderar på ett högre plan

System, tankar och känslor kring: dig själv, din kraft att påverka, andra människor, tid och sammanhanget

Alla dessa komponenter och kartsymboler påverkar dig och mig i varje stund i livet, du och jag lämnar inte hemmet utan vår karta av verkligheten.

Men kan jag verkligen ta kontroll över min karta?

Ja, det kan du, är det korta svaret.

jag brukar tänka mig som att jag har ett internt ljudbord i mitt huvud med olika reglage, och knappar som jag kan prova att vrida på.

Genom att lära mig mer om dessa reglage har jag kunnat påverka mitt inre och uppdatera mina kartor. (Mer om dessa reglage i kommande blogginlägg)

Jag har märkt att jag mer och mer känner ett ökat självledarskap samt att jag minskar de stunder då jag känner mig som ett ”offer” för omständigheterna.

Jag vill välkomna dig till en bloggläsar-resa som kommer öka dina valmöjligheter i situationer där du tidigare satt fast och sa …

– jag har inget val 😐

Psst

– Men, det har du, jag vet det av egen erfarenhet … häng med på bloggläsar-resan👍🏻

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.