fbpx

4 – LikaOlika (Din karta av verkligheten)

Vi människor är på många sätt väldigt lika, våra kroppar är förhållandevis lika och våra behov är förhållandevis lika, vi utvecklas i ungefär samma takt, vi har alla en navelsträng när vi föds, men vi har alla helt unika fingeravtryck, vi är samtidigt som vi är lika också olika och helt unika?  

Framkalla ett fingeravtryck - Kemilärarnas resurscentrum

Ett eget exempel

För några kvällar sedan så satt jag i soffan hemma och hade ont i huvudet, jag satt där i godan ro, tyckte lite synd om mig själv och tittade på TV när jag fick en fråga …

– Ska vi hänga upp julstjärnan nu?

En enkel och helt relevant fråga, men jag var trött, hade ont i huvudet och svarade bara med ett ord

– Nej

En till synes enkel och tydlig kommunikation, men inuti mig så började jag samtidigt spela upp gamla minnen för mig själv, unika minnen laddade med känslor av fara, rädsla, ledsenhet, men detta märkte jag inte själv i denna stund …

Nästa fråga kom när jag svarat nej

– Ska vi köra ut julklapparna i morgon, då?

En också helt enkel och högst relevanta fråga

– Nej

I mitt inre tolkade jag nu situationen helt med hjälp av mina unika minnen från mitt liv, dessa minnen resulterade i en oskön känsla i kroppen, dessa osköna känslor påverkade mitt beteende och mina ordval. Jag gick in i mig själv och upplevde nu en annan verklighet än den som faktiskt hände framför mina ögon. Jag upplevde en verklighet som jag skapade med hjälp av mina erfarenheter, tolkningar och beslut jag tagit tidigare i livet.

För mig var denna tolkning invand och helt logisk, men för någon annan högst troligt totalt ologisk och på gränsen till knäpp.

Michael L Hall, Neurosemantikens grundare, menar att våra tolkningar inte är logiska, de är Psyko-Logiska, dvs logiska enligt ditt psyke, enligt innehållet i din karta av verkligheten.

Bakgrund

Alfred Korzybski myntade begreppet, ”Kartan är inte verkligheten” och menade att vi alla går omkring med vår egen förståelse av verkligheten och att det är den förståelsen, som vi reagerar på och faktiskt inte verkligheten själv.

Går jag runt och på riktigt tror att min karta av verkligheten, faktiskt är verkligheten, riskerar jag att gå runt och tycka att andra människor är knäppa, galna och idioter, eftersom tänker och agerar “fel”. 

Förstår jag å andra sidan att min karta bara är en karta och inte sanningen och att en annan människa har en helt annan karta och förståelse av verkligheten, så ökar chansen att min nyfikenhet för andra människors perspektiv gör sig påmind.

Troligen blir jag mer frågvis, lyhörd och vill utforska för att på riktigt förstå vad en annan människa menar och varför den agerar på ett visst sätt.

Att kartan inte är verkligheten är en av mina absolut viktigaste insikter under de år jag har studerat Neurosemantik.

Så vad är då kartan av verkligheten?

Det är mitt perspektiv, min tankevärld, min ritning av hur världen runt omkring fungerar.

IMAGE] Life is all about perspectives : GetMotivated

När jag föds så har jag ingen aning om hur världen runt omkring fungerar, jag föds inte med en karta eller ritning i min hand som beskriver hur världen fungerar, jag föds tomhänt och helt beroende av att bli omhändertagen och uppfostrad, upplärd, informerad om hur livet fungerar. 

Jag kommer från en värld, en varm värld inne i min mors mage, en värld med en ljudbild som består av min mors hjärta som slår i en jämn takt och rytm, en värld med dova ljud från en annan värld utanför, jag får min näring genom navelsträngen, det jag ser är dova färger, kanske ett rött sken.

Baby's Alertness in the Womb | Parents

Jag kommer ut till en annan värld, en kall värld, en ljus värld, en värld med nya ljud som jag inte känner igen och jag skiljs från de hjärtljud jag lärt känna under nio månader. 

Jag har inte en aning om hur denna värld fungerar, till slut hör jag något jag känner igen, min mors röst, hjärtslag och jag känner hennes doft och jag har någonting att navigera efter, någonting att hålla mig till, ett fragment av en karta av den nya verkligheten. 

Kartan av verkligheten svarar på frågan: Hur fungerar den här världen? Hur kan jag överleva i den här världen? Hur kan jag leva i den här världen och hur kan jag lyckas i den här världen?

Min karta av verkligheten är i början av mitt liv ett vitt ark, som behöver fyllas med relevant och fungerande innehåll.

Jag skapar mig med tiden energisparande vanor av olika slag och i vissa fall kanske också ovanor.

Hur fungerar din karta, vilka vanor och ovanor har du?

One Reply to “4 – LikaOlika (Din karta av verkligheten)”

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.