fbpx

9 – Värderingar – Hur gör Knut Knutsson?

I min blogginläggs-serie om ”Kartan av verkligheten”, har jag nu kommit fram till kartsymbolen, Värderingar.

Vad är värderingar egentligen? Är det någonting överhuvudtaget? 

– Kan du och jag plocka upp en värdering i handen och titta på den?

Nej, såklart kan vi inte plocka upp en värdering i handen. Värderingar är inte saker utan snarare någonting vi gör, vi värderar tankar, känslor och beteenden.

Men hur värderar vi tankar, känslor och beteenden? När värdesatte jag det som idag är viktigt och påverkar mina beteenden och mina tolkningar av beteenden?

Frågorna har blivit många när jag har funderat kring vad värderingar är och kanske snarare hur vi gör våra värderingar.

Antikrundan, kan Knut Knutson ge oss några ledtrådar?

– Antikrundan, var har det med värderingar att göra, kanske du undrar?

Om du har tittat på SVTs Antikrundan så har du säkert sett när Knut Knutsson och hans kollegor går runt bland antikviteter och just värderar.

De värderar en möbel, en spegel eller någon annan gammal antikvitet, vissa saker ger de ett högt värde och andra ett lägre värde.

Knut Knutson från Antikrundan

Att värdera i Antikrundans värld är att bedöma antikviteters monetära värde, baserat på omvärldens och marknadens aktuella värderings-kriterier(efterfrågan, ålder, skick, etc).

Min inre Knut Knutson

Tänk om vi alla går omkring med en inre Knut Knutsson i våra huvuden. En figur eller funktion som funnits med oss sedan vi föddes, en som iakttagit omvärlden och analyserat vilka tankar, känslor och beteenden som verkar vara efterfrågade och högt värderade enligt våra viktiga vuxna. 

Jag tror att vi, baserat på vad vår omgivning tyckt, tänkt och värderat, från ordlös ålder värderat vilka beteenden, attityder, tankar och känslor som är ok och vilka som inte är ok. 

jag tror att dessa värderingsbedömningar sedan blivit en inre vana och en djupt liggande nästan omedveten del av vår kompass och karta av verkligheten.

Men hur upptäcker jag mina värderingar och går det att omvärdera dem?

Jag tror mina djupast liggande värderingar kan skymta förbi i mina attityder och beteenden. Jag tror samtidigt inte att de är helt enkla att upptäcka. Jag tror att de har en förmåga att verka i det fördolda bakom välputsade fasader och intränade manér, så det krävs lite detektivarbete att upptäcka eller avtäcka dem.

Upptäcka/avtäcka värderingar

När jag för några år sedan läste Niklas Davers bok, ”Ditt bästa jag, oftare”, hittade jag en övning som handlar om att upptäcka sina värderingar och den vill jag dela med mig av här.

Denna övning tydliggör vilka värderingar som du vill uppleva oftare och vilka du vill undvika att uppleva.

Du kommer i denna övning också att få möjlighet att plocka fram din inre Knut Knutsson igen och fundera på vad du vill värdera/omvärdera framöver i ditt liv.

Dina Viktigaste Värderingar du vill UPPLEVA (+)

  1. Skapa en bruttolista med dina viktigaste värderingar och emotionella tillstånd som du vill UPPLEVA (Var kreativ och skriv utan att recensera dig, låt pennan gå)
  2. Utifrån din bruttolista prioritera fram din Topp-5 lista
  3. Skriv ned vad dina Topp-5 uppleva-värderingar betyder för dig

Dina Viktigaste värderingar du vill UNDVIKA (-)

  1. Skapa en bruttolista med dina viktigaste värderingar och emotionella tillstånd som du vill UNDVIKA (Var kreativ och skriv utan att recensera dig, låt pennan gå)
  2. Utifrån din bruttolista prioritera din Topp-5 lista
  3. Skriv ned vad dina Topp-5 undvika-värderingar betyder för dig

Hur omvandlar jag mina värderingar till beteenden och hur plockar jag fram min inre Knut?

  1. Börja med de olika + och – värderingarna och skriv ned vad som måste hända för att du ska uppleva/undvika värderingarna
  2. Fundera vidare på vilka + och – konsekvenser varje värdering kan få för dig
  3. Eftersom du faktiskt har gjort dina olika värderingar, så kan du ju nu plocka fram din Knut Knutsson och börja fundera på vilka värderingar du vill göra framöver i ditt liv? 
En bild som visar bord  Automatiskt genererad beskrivning

Om jag inte får kontakt med min inre Knut, kan jag börja med beteenden då?

En tanke som dykt upp under mitt arbete med detta inlägg om värderingar är:

– Kan jag börja med beteenden för att bygga nya värderingar?

Vad skulle exempelvis hända om du och jag startade ett soppkök idag och gav soppa till Stockholms alla uteliggare under 1 års tid?

Hur skulle de nya beteenden, dialoger och perspektiv som vi skulle möta, påverka våra värderingar?

Vad tror du?

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.