fbpx

11 – Beslut

Nu har vi kommit fram till en till komponent i din och min karta av verkligheten, “beslut”. Jag tänkte i detta inlägg fokusera på begränsande beslut som du och jag fattat någon gång i livet och hur vi kan om-besluta.

Vad är ett begränsande beslut?

Jag tänkte ta ett exempel från mitt eget liv …

När jag var liten och hörde mina föräldrar bråka så smög jag iväg och gömde mig i min säng och väntade på att bråket skulle gå över. De bråkade intensivt tills någon av dem började skratta … och när jag hörde skratt från övervåningen så förstod jag att bråket var över och jag kunde komma fram igen.

Jag förstod inte hur de löste sina bråk, bara att de löste sina bråk. När någon av dem skrattade så var bråket över. Detta gjorde att jag lärde mig att lösa bråk med ett skratt och inte att prata ut efter ett bråk.

Jag fattade ett begränsande beslut att jag kan inte prata ut efter ett bråk.

Detta beslut har ibland ställt till det för mig, speciellt när jag som ung-vuxen försökte lösa bråk genom att börja skratta, det föll inte alltid i god jord hos motparten.

Jag hade lärt mig att undvika bråk genom att dra mig undan och lägga mig i min säng, men den strategin löste inte heller bråket, snarare tvärtom.

Jag hade i tidig ålder fattat mitt begränsande beslut, att jag kan inte prata ut efter ett bråk, men det var utanför mitt medvetande. Beslutet var så djupt inbäddat i min karta av verkligheten, så djupt inbäddat att jag inte ens visste om beslutet.

Hur ska jag förändra något som jag inte är medveten om?

Steg ett är naturligtvis att bli medveten om att jag har ett begränsande beslut och i mitt fall så blev jag varse om det under en kurs 2015 som handlade om omformuleringar och omtolkningar av gamla beslut.

Jag blev tillfrågad om jag ville vara delaktig i en demonstration av en övning för att omtolka gamla beslut och i denna övning fick jag möjlighet att mentalt ta mig tillbaka till den tid och den situation när den yngre versionen av mig själv fattade detta begränsande beslut.

När jag väl guidats tillbaka till den där händelsen i min barndom, fick jag med mina nuvarande tanke och känsloresurser omtolka händelsen, titta på händelsen ur olika perspektiv, ge mitt yngre jag de resurser jag behövde där och då och på så sätt kunde jag fatta ett nytt beslut, ett klokare beslut att jag kan och vill prata med människor oavsett situation.

En illustration av min tidslinje

När beslutet var fattat guidades jag tillbaka till här och nu och fick stanna upp vid nyckelhändelser för att med mitt nya beslut uppleva hur även de minnena omkodades i ljuset av mitt nya beslut.

Om du läste mitt förra inlägg om hur våra minnen konsolideras och re-konsolideras förstår du säkert hur effektiv denna metod är för att omformulera tidigare beslut och på så sätt uppdatera ditt navigationsinstrument, din karta av verkligheten så att den gynnar dig här och nu.

Vilka begränsande beslut tror du att du går omkring med?

Om du vill forska vidare i din egen karta av verkligheten boka gärna en första gratis session med mig där vi under 45 minuter resonerar kring ditt nuläge och vad du vill framöver.

Ett svar på ”11 – Beslut”

Kommentarer är stängda.