fbpx

8 – Före-bilder & För-äldrar

Har någon sagt till dig att, nu låter du precis som din pappa? Eller, nu har du precis samma sorts kroppsspråk som din mamma?

Jag har många gånger fått höra att jag är väldigt lik min mamma och jag har blivit väldigt irriterad och känt att du har ingen aning om vem jag är, jag har tidigare inte velat kännas vid detta.

Numera är jag dock benägen att hålla med, jag är lik min kära mor. Hon älskade att läsa böcker om personlig utveckling, hon älskade att gå kurser i personlig utveckling och hon hade ett hett temperament som hon inte alltid kunde tygla.

Jag tycker också det känns värmande att ha med mig min mor, hennes åsikter, stöttande ord och kärlek var jag än är

Ni som känner mig vet att jag också älskar att läsa böcker om personlig utveckling, gå kurser i personlig utveckling och har ett hett temperament när saker och ting inte riktigt går som jag vill.

Vi hittar denna arv och miljömix våra i ordspråk och citat som exempelvis:

– Äpplet faller inte långt ifrån trädet

– Sådan far sådan son

– Bästa sättet att uppfostra barn är att skaffa dem goda föräldrar

– Barn föraktar sina föräldrar tills de själva fyller fyrtio. Då blir de plötsligt likadana som sina föräldrar. På så sätt bevaras systemet – Quentin Crewe

– Barn är otroligt goda imitatörer. Hur hårt man än sliter för att lära dem ett fint sätt uppför sig de ändå precis som sina föräldrar – Lis Byrdal

Små äppelkart som fallit ned

Jag och min fru var ute på en promenad i det fantastiska Hälsingland. När vi gick där i min släktskog och pratade, kom jag på mig själv med att, varenda gång vi korsade bäcken, säga att nu korsar bäcken för första, andra, tredje gången osv.

Det slog mig sedan när vi kom hem att detta gör min far och gjorde min farfar och troligen även hans far.

Att berätta att vi korsar bäcken är ett harmlöst litet äppelkart till släktdrag som jag gör utan att tänka efter.

Jag har många tankar, känslor, fraser, ord och ämnen som jag kan härleda direkt till mina föräldrar och släktingar.

Exempel på olika sorts äpplen som fallit ned i mig

Risk och Katastrofäpplet: Min Far är en aktiv och fantasifull riskanalytiker alternativt kan man säga att han tänker katastrof-tankar och detta gör även jag. Jag tänker exempelvis att om en vi åker hemifrån på semester så kommer någon ta sig in och ta alla mina ägodelar och därför måste jag gömma dem på säkra ställen.

Hypokondriäpplet: Min mor var hypokondriskt lagd och var troligen vegan och höll på med yoga för att undvika sjukdomar av allehanda slag och jag är likadan. Om jag ser en person nysa på gatan så är inte jag cool och obrydd. Nej, jag blåser ut all luft jag har och undviker att andas in i närheten av denna person och händelse, alternativt så går jag därifrån.

Vänlighetsäpplet: Min Far är en vänlig man som har lätt att komma överens med folk och är inte en person som drar igång bråk eller likande i onödan och det är inte jag heller, här är jag lik min far. Samtidigt som jag har min mors sätt att ta saker och ting personligt och tänka mig in i ett tillstånd av låsning.

Mitt sätt att tänka, känna, tala och agera är influerat av mina föräldrar och förebilder. Vissa saker har jag slängt bort, andra saker har jag har omvärderat och uppdaterat.

Före-bild

När jag tänker på ordet “förebild” och bryter isär det så framträder en “bild” som finns “före” någonting, som en skiss eller ritning.

När vi är små så behöver vi någon före-bild att ta efter, att härma.

Som riktigt små och formbara så har vi inte så många förebilder att välja mellan, vi har oftast våra två föräldrar. Vi tar in det som de gör. Vi tittar på hur de gör, hur de pratar, hur de agerar, vi härmar dem, vi efterliknar dem.

Vi har heller ingen direkt urskiljning i vad vi kopierar in i vår egen bild, vi målar in det mesta som vi ser hos våra förebilder i vår egen bild.

Dina förebilder finns i vissa av dina Jag-tillstånd

Inom Transaktionsanalys finns en förklaringsmodell som kallas Jag-tillstånd. Den modellen hävdar att vi alltid tänker, känner, talar och agerar utifrån något tillstånd, något Jagtillstånd.

Jag-tillstånds modellen berättar att vi kan tänka oss som om att vi har som tre olika Jag-tillstånd

Föräldra-Jagtillståndet, det är aktivt när du oreflekterat använder det som du fått med dig från dina förebilder och föräldrar i form av tankar, känslor, tal och beteenden.

Vuxen-Jag tillståndet, är aktivt när du tänker, känner och agerar på ett rationellt sätt kring det som händer här och nu.

Barn-Jagtillståndet, är aktivt när du känner samma känsla som du känt förut igen. Du “blir” som ett barn. Du agerar i nuet, men agerar utifrån en gammal känsla. Du associerar det som händer nu med något som hänt så kraftigt att det känns närvarande i nuet.

F = Föräldrarjag, V = Vuxenjag, B = Barnjag

Ditt Föräldra-Jagtillstånd

Så du har dina före-bilder ständigt närvarande i dig …

När känner du dig exempelvis som din mor eller far? När agerar du precis som din far eller mor? När säger andra att nu är du precis som din far, mor eller kanske moster Rut?

Vilka före-bildade “sanningar” bär du på som du verkligen tycker, men som du inte riktigt rationellt kan argumentera för, eftersom det bara är så “självklart”?

Om någonting känns så där super-självklart, men du har svårt för att argumentera för varför det är så självklart. Då är det en indikator på att du “svalt” denna åsikt med hull och hår i din barndom.

Är åsikten funktionell kan du såklart behålla den och kanske klä den med dina egna “här och nu” argument och är den icke funktionell då kan du välja att tänka till på vad du egentligen tycker och uppdatera din åsikt.

Vem är du förebild för?

Du och jag har fått med oss åsikter, värderingar, beteenden osv från våra viktiga vuxna och jag vill avsluta med en fråga:

Vilka åsikter, värderingar och beteenden vill du föra vidare till din omgivning?

Vem är du förebild för?

2 svar på ”8 – Före-bilder & För-äldrar”

Kommentarer är stängda.