fbpx

1 – Vilken kommunikationsstil väljer du egentligen?

(Jag fick frågan av en nära vän för en tid sedan)

Vadå kommunikationsstil? Jag pratar, thats it!!

– Jo, jag förstår att du pratar, men hur pratar du? Vilket tonfall har du, vilket kroppsspråk, vilken inre kommunikation har du?

– ja, det beror väl på situation och person, eller hur? … sa jag irriterat

På det sättet kommunicerar jag inte när jag är bekväm, känner mig omtyckt, betydelsefull, kompetent och är i kontakt med mitt självvärde, då har jag oftast ett helt annat sätt att kommunicera som genererar bra resultat och goda relationer.

Så vad händer egentligen när jag är triggad av någonting, när jag INTE känner mig omtyckt? När jag INTE känner mig betydelsefull och kompetent, vad händer när jag inte är i kontakt med mitt självvärde?

Enligt Virginia Satir så hemfaller vi i stressade och ”hotfulla” situationer till att kommunicera på 4 olika sätt för att skydda vårt självvärde och skydda oss själva.

1. Jag får tunnelseende och beskyller den andre personen för att vara dum i huvudet och jag ser bara mitt perspektiv i situationen, detta märks i mitt tonfall, kroppsspråk och ordval

2. Jag blir rädd och försiktig och räknar snabbt bort mitt eget perspektiv från situationen och går in i och förstår den andre och situationen och blir glad direkt när den är glad.

3. Jag blir kall och kylig och näst intill robot-lik och räknar bort mitt eget och den andres perspektiv och ser endast till situationen.

4. Jag flyr från situationen, jag tänker bort mig själv och den andres perspektiv och börjar med avledande manövrar och kanske blir ”klassens clown”

Det Virginia menar att vi människor ska träna på är att vara kvar i situationen och ta vårt eget perspektiv på allvar, ta den andres perspektiv på allvar och detta kallar Virginia för att vara kongruent. (Mer om detta i nästa blogginlägg)

Jag känner igen mig i alla dessa stilar och har använt mig av 1 och 2 mest i mitt liv, vilken av kommunikationsstilarna känner du igen dig mest i och vad får det för konsekvenser när du kommunicerar på detta sätt?

Om du är mer nyfiken på Viriginia Satir och hennes metoder läs nästa blogginlägg

7 Replies to “1 – Vilken kommunikationsstil väljer du egentligen?”

 1. Hej Ricard ! Känner igen mig mest i 2.an self , tar på mig ansvar för att lösa konflikter omkring mig genom att medla eller trycka undan mig själv . Med åren har jag testat andra kommunikationsstilar beroende på yrkesroll . Men har nu landat i det sista där jag alltid tar in både sammanhang och alla inblandades perspektiv . Det känns skönt !
  Grattis till Hela relationer ! Marianne

  1. Hej Marianne
   Den känner jag också igen mig i, vad skönt att landa in i den kongruenta kommunikationsstilen, så upplever jag dig också😊👍🏻
   Tackar och lycka till med Framtidskartan
   Vi ses
   Ricard

 2. Lysande inlägg Ricard!

  Jag känner igen mig fråmst 1 och 2. I nära relationer tenderade jag befinna mig i 1 och övrigt i 2.

 3. Hej Rickard,
  Spännande med Hela Relationer!
  Jag var klassens clown i många år och har arbetat mycket med mig själv under åren för att komma vidare ur detta beteende. Har hittat en medelväg i både arbetslivet och privat men clownen finns alltid där lite latent och det är viktigt och ha koll på den😊 Kommunikation är spännande och intressant och jag ser fram emot att följa dig här på helaretioner.se.
  Allt gott! Pernilla

  1. Hej Pernila

   Kul att du läst inlägget och tack för din delning, håller med om att kommunikation är intressant.

   För mig funkar det bra att kommunicera nör jag känner mig trygg och omtyckt, men sen när jag känner mig utmanad, kritiserad osv så tappar jag lätt min förmåga och blir tyst, blidkar och minnandning blir ytlig och spänd …. i nästa inlägg kommer kag skriva om virginias tips på att vara sann och vara kvar även då

   Ha en toppen helg
   Ricard

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.